Asielzoekers mogen van rechter meer dan 24 weken per jaar werken

Asielzoekers hebben het recht om meer dan 24 weken per jaar te werken. Dat heeft de rechtbank in Arnhem besloten in een bodemprocedure die de organisatie Refugee Connect heeft aangespannen.

De organisatie vocht de 24 wekeneis in de Wet arbeid vreemdelingen op 29 maart aan bij de rechter. De wet is bedacht om te voorkomen dat asielzoekers nooit recht kunnen krijgen op een werkloosheidsuitkering. Dit kan volgens de overheid het geval zijn als een asielaanvraag wordt afgewezen.

Maar Refugee Connect wees erop dat in de Werkloosheidswet al staat dat iemand die niet in Nederland woont geen recht heeft op een WW-uitkering.

De rechtbank heeft het beroep nu gegrond verklaard. Dit betekent dat de 24 wekeneis volgens de rechter in strijd is met de Europese richtlijnen voor opvang. Van de rechtbank mogen asielzoekers onbeperkt werken na de aanlooptermijn van zes maanden.

Refugee Connect spreekt dinsdag van “een geweldige overwinning in een volgende stap om asielzoekers onbeperkte toegang tot de arbeidsmarkt te geven”. De organisatie heeft ook een bodemprocedure aangespannen voor een asielzoeker die direct weer aan het werk wil.

Bron: Nu.nl
Beeld: ANP