Interview NBBU

Maarten van Panhuis (RefugeeConnect) wil zoveel mogelijk asielzoekers aan het werk krijgen: ‘Hoop dat ik over een jaar overbodig ben’

Maarten van Panhuis heeft met zijn organisatie RefugeeConnect een duidelijk doel: zoveel mogelijk asielzoekers aan het werk helpen met zo weinig mogelijk belemmeringen. De oorlog in Oekraïne heeft dat in versnelling gebracht. Sinds de oprichting vorig jaar boekte hij een grote overwinning in een rechtszaak tegen de staat waarin hij eiste dat asielzoekers langer moeten kunnen werken dan nu het geval is. “Ik hoop dat ik over een jaar overbodig ben.”

In een krappe arbeidsmarkt is het gek dat een grote groep potentiële werkenden het moeilijk wordt gemaakt om aan het werk te komen. Naast taal en cultuur zijn er nogal wat hordes die asielzoekers moeten overwinnen om te mogen (en kunnen) werken in Nederland. Maarten van Panhuis, ondernemer van beroep en eigenaar van MPeople, een HR- en salarisadministratiebedrijf voor de mkb, vindt dat onwenselijk en heeft besloten daar wat aan te doen.

Begin 2022 richtte hij RefugeeConnect op, een organisatie die zich ten doel heeft gesteld om drempels weg te nemen voor vluchtelingen zodat zij onbelemmerd deel kunnen nemen op de arbeidsmarkt. En hoewel hij al langer met het idee rondliep, heeft de oorlog in Oekraïne hem getriggerd. “Het was misschien wel de bekende druppel. Ik zag dat mensen uit Oekraïne per direct en onbeperkt aan het werk mochten, terwijl het asielzoekers juist moeilijk gemaakt wordt. Dat is natuurlijk onrechtvaardig.”

Lees hier het hele interview.